Iedere knipper een pauze


Het was één van die kleine maar knagende mysteries van het menselijk lichaam: waarom knipperen we zo vaak met onze ogen? Als het alleen maar is om de oogbol te bevochtigen, dan hoefden we lang niet zo vaak onze ogen te sluiten. Er is dus meer aan de hand, maar wat?

Het antwoord dat onderzoekers van de universiteit van Osaka ons nu geven is dat iedere knipper ons een rustmomentje geeft. Met hulp van een hersenscanner keken ze naar wat er gebeurt tussen onze oren als we knipperen. Het blijkt dat de hersens dan eventjes, heel kortstondig, minder energie verbruiken. We lassen een zeer korte pauze in het denken in.

De Japanners ontdekten ook dat we het knipperen aanpassen aan onze omgeving. We knipperen als iemand een zin heeft afgemaakt, of als een film van shot wisselt. Die korte tijd gebruiken we om de informatie te verwerken die we net hebben gehoord of gezien. Tijdens een video van Mr Bean knipperden proefpersonen vooral als de grap was gemaakt en het filmpje zich opmaakte voor een nieuwe scène.

Volgens de Japanners, die hun ontdekking opschreven in het vakblad PNAS, knipperen we 15 tot 20 keer in een minuut, vaker als we ons vervelen. Iedere keer is dat een kleine pauze, een momentje om je gedachten te verzamelen.