Iedere halve minuut bijna wakker


slapen

Als je slaapt, hoor en zie je niets. Je bewustzijn is uitgeschakeld en de zintuigen staan schijnbaar uit. Hoe kan het dan dat je wakker wordt van de wekker? Het is een eenvoudige, maar toch heel moeilijk te beantwoorden vraag. Zwitserse slaaponderzoekers denken nu de oplossing te hebben gevonden, we worden iedere halve minuut bijna wakker. In die periode zijn we gevoelig voor prikkels van buiten.

Onderzoekers van de Université de Lausanne ontdekten het fenomeen eerst bij muizen, maar verdere experimenten toonden aan dat mensen het ook hebben. Het vermoeden bestaat dat alle zoogdieren dit mechanisme kennen. Ze zagen dat muizen en mensen tijdens hun slaap ineens een opmerkelijk activiteit vertoonden in hun hersenschors. Daar liep gedurende 25 seconden een golf van waakzaamheid doorheen.

Gedurende die golf was iemand met bijvoorbeeld een geluidssignaal makkelijk wakker te maken. Daarna ebde de activiteit gedurende 25 seconden weer weg, waardoor proefpersonen veel meer doorsliepen als ze te maken kregen met stimulansen van buiten, zo schrijven de Zwitsers in het vakblad Science Advances. Het hart doet mee met dit ritme. Tijdens de fase met meer hersenactiviteit slaat het sneller. Het anticipeert op mogelijk opstaan, zo lijkt het.

De evolutionaire bedoeling lijkt om dieren zowel rust te geven, als een mechanisme om in geval van nood snel op te slaan. Door het lichaam in een staat te brengen waarin het dicht bij wakker worden zit, is het mogelijk om snel te reageren op stimulansen van buiten. Of dat nou een roofdier of de wekkerradio is.