Iedere derde Europeaan suikerziekte


Als we niets doen, is in 2050 een derde van de bevolking in Europa diabeet. Met die waarschuwing komt het Rudolfstiftung ziekenhuis in Wenen. Volgens dit ziekenhuis, dat samenwerkt met de Oostenrijkse diabetes vereniging, staat ons een tsunami van suikerziekte te wachten. Dat komt vooral door onze levensstijl.

-Jeugd-diabetes (Type-1-diabetes) vormt ongeveer een vijfde van alle gevallen, type-2-Diabetes (vroeger ook wel bekend als ouderdomsdiabetes) iets meer dan 70 procent. Beide types nemen duidelijk toe; het aantal nieuwe gevallen stijgt met 3 tot 5 procent. Tegelijkertijd daalt het aantal mensen dat sterft aan de ziekte, vooral door betere behandelmethodes. Patiënten blijven langer leven, waardoor de totale groep mensen met deze ziekte nog verder toeneemt.

Volgens de Oostenrijkers is het niet een puur Europees probleem. Ook in de VS neemt het aantal diabetesgevallen sterk toe. Maar verrassend genoeg is het ook in China een epidemie aan het worden. Een kwart van alle diabeten wereldwijd woont in dat land. Om diabetes op latere leeftijd tegen te gaan is gezonde voeding en beweging nodig.