Iedere derde aardbewoner te dik


De mensheid wordt steeds dikker. Op dit moment is 30 procent van de mensen op aarde te zwaar. Vooral in ontwikkelingslanden stijgt het aandeel mensen met overgewicht, zo zegt het Overseas Development Institute (ODI) in Londen (GB) na onderzoek.

Tussen 1980 en 2008 is het aantal dikkerds in opkomende landen verviervoudigd, ontdekte ODI. Maar ook de inwoners van industriestaten worden ronder: van 321 miljoen in 1980 tot 557 miljoen in 2008. Wereldwijd stijgt daardoor het aantal gevallen van kanker, diabetes, hartaanvallen en herseninfarcten.

De snelste stijging is te zien in China en Mexico. Daar verdubbelde het aantal lijders aan zwaarlijvigheid in 30 jaar. De reden daarvoor is een drastische verandering in eetpatronen. Vroeger aten mensen daar vooral rijst en knolgewassen, nu bestaat hun dieet voor een groot gedeelte uit vlees, suikers en vet. Mensen eten ook meer en zijn tegelijk minder gaan bewegen.

De andere grote bijdrage aan de vetepidemie komt van de Verenigde Staten, waar nu al bijna 70 procent van de mensen te zwaar is. In Europa is dat 58 procent.