Ieder vierde meisje wordt 100


dreamstime_xs_34413914

Een meisje, vandaag geboren in noordelijk Europa, heeft een goede kans om honderd jaar oud te worden. Nieuw statistisch onderzoek van de Universität zu Köln (Duitsland) toont aan dat een kwart die leeftijd zal bereiken. Negen van de tien meisjes die nu hun eerste levensdag meemaken, zullen in 2100 nog in leven zijn. Bij de jongens zijn de cijfers traditioneel iets lager, een zesde zal honderd worden en 82 procent maakt de eeuwwisseling mee.

Het is volgens statistici van de universiteit niet verstandig om uit te gaan van de huidige levensverwachting om bijvoorbeeld pensioenen te berekenen. We maken zulke grote stappen als het om levensverwachting gaat, dat sterftetabellen die uitgaan van de vroegere situatie eigenlijk niets meer waard zijn.

In de tussentijd zijn veel dingen veranderd. De gezondheidszorg is veel beter geworden en kan vooral de levensverwachting van chronisch zieken duidelijk verlengen. Daarnaast is het gemiddelde leven veiliger geworden: we gebruiken veiligheidsgordels en airbags en we laten kinderen niet meer tussen de voorstoelen staan. Ook roken we minder en bewegen we meer.

Dat alles betekent dat we goed moeten nadenken over een verdere verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, zo zeggen de onderzoekers in een publicatie van het Deutsches Institut für Altersvorsorge. We hebben de hobbel van 65 al genomen, maar in de toekomst moeten daar nog vele jaren bijkomen. Anders wordt het systeem onbetaalbaar. Verlaging, zoals een partij als 50+ in Nederland wil, is helemaal uit den boze.