Ieder mens heeft toch een ‘aura’

Alleen is het chemisch en biologisch


aura

Het is een geliefd woord in paranormale kringen: ‘aura’. Het bestaan van deze energievelden is niet te bewijzen, dus kunnen mensen er heerlijke onzin over vertellen. Maar een team van wetenschapper van Stanford University in de VS heeft het bestaan van aura’s net aangetoond. Nou ja, soort van. En het opmerkelijke nieuws is dat iedereen er eentje heeft en dat ze uniek zijn.

Alleen gaat het niet om een aura van energie, maar van chemische stoffen, bacteriën, virussen, schimmels, luchtjes en beestjes. Die hangen als een soort extra schil om ieder van ons, onzichtbaar, maar toch heel erg aanwezig. Je hebt zeer gevoelige apparatuur nodig om het te meten en dat was precies wat ze aan Stanford hebben gebruikt om de menselijke wolk in kaart te brengen.

Vijftien vrijwilligers liepen weken rond met een machine die iedere paar minuten een pufje lucht uit hun persoonlijke omgeving zoog. Een machine analyseerde de lucht op chemicaliën en de aanwezigheid van DNA. Het geheel stopten de onderzoekers in een database. Daar zaten na verloop van tijd 40.000 stoffen en beestjes in. Sommige hadden de meeste vrijwilligers om zich, andere waren zeldzamer.

De combinatie was bij alle vrijwilligers echter anders, als een vingerafdruk. Zelfs als mensen een tijd bij elkaar waren, hadden ze toch nog een eigen aura. Of microbioom, zoals de onderzoekers het zelf noemen. Ze vermoeden dat de exacte samenstelling daarvan veel kan zeggen over onze gezondheid, zo schrijven ze in het vakblad Cell. Maar om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen, is veel meer onderzoek nodig.

Een andere grote vraag is hoe we aan ons microbioom komen en wat de invloed van onze omgeving is. Kun je aan iemands aura zien of hij naast de snelweg woont? Of wat voor huisdier een persoon heeft? Vragen die dezelfde onderzoekers de komende jaren willen beantwoorden.