Idyllisch zandstrand ligt vol plastic afval


plastic-on-henderson-island_wide-880453e6a5bbc84ad51ec61ed65b5ef878f95e3e-s800-c85

Meer dan 37 miljoen stukjes plastic afval liggen verspreid over het strand van een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee.

Bij elkaar is het meer dan 17 ton, schatten de onderzoekers die de puinhoop in kaart hebben gebracht. Op Henderson Island, het grootste eiland van de Pitcairn Islands, troffen ze de hoogste dichtheid van opeengehoopte troep ter wereld aan. De branding ligt er vol met afval. Kleine stukjes plastic vervuilen het hele strand, ook dieper het zand in.

En dat blijft niet zonder gevolgen: het plastic afval vormt een gevaar voor schildpadden die broeden op het strand, en voor zeevogels, die verstrikt kunnen raken in vislijnen.

Het eiland wordt niet bewoond door mensen, en ook de Australische wetenschappers komen er maar een of twee keer per decennium. Er zijn geen grote fabrieken of steden in een straal van vijfduizend kilometer. Dat het er toch vol ligt met afval komt doordat golfstromen troep uit de hele wereld hier afzetten. Al dat afval legt dus enorme afstanden af over de wereldzeeën voordat het deze witte zandstranden bereikt. Puin van grote stormen en afval van vissersboten zwerft over de oceaan en een deel daarvan komt terecht op dit extreem afgelegen eiland. Dat zelfs een onbewoond eiland midden in de oceaan overladen wordt met vuilnis laat zien dat je nooit helemaal afkomt van plastic afval, aldus de onderzoekers.

Het probleem is echter veel groter dan dit afgelegen eiland dat door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot beschermd gebied. De wetenschappers menen dat de afvalberg op Henderson Island niet meer is dan 1,98 seconde van wat de wereld jaarlijks aan plastic produceert. Waar al dat plastic blijft is lastig na te gaan, maar zeker is dat veel ervan uiteindelijk in de oceanen verdwijnt.