Ideologisch nieuws is geen nieuws


In Amerika hebben ze het al jaren, in Nederland hebben we er sinds kort mee te maken: nieuws met een kleurtje. Reporters hebben een duidelijke politieke kleur en geven tijdens hun werk vaak hun mening. In Amerika is het bekendste station dat op die manier nieuws maakt Fox News. Deze overduidelijk conservatieve televisiezender bekritiseert democraten, terwijl het Republikeinen de hemel in prijst.

Als informatiemedium faalt Fox echter totaal. Mensen die naar deze zender kijken, zijn zeer slecht geïnformeerd, blijkt uit onderzoek. Van alle inwoners van de staat New Jersey weet bijvoorbeeld 53 procent dat de Egyptische president Mubarak is afgezet; maar van de inwoners die Fox kijken, is maar 36 procent daarvan op de hoogte.

Syrië dan. Daar zit president Asad op dit moment nog stevig in het zadel. Behalve als je naar Fox News kijkt, 58 procent van deze groep denkt dat de demonstraties succesvol zijn geweest.

Zelfs mensen die zeggen nooit naar het nieuws te kijken – op geen enkele zender – zijn beter geïnformeerd dan de kijkers naar Fox News. Schijnbaar pikken ze gedurende de dag toch informatie op via televisieschermen op de werkvloer of Google Nieuws.

Volgens de onderzoekers komt de slechte kennis van mensen die naar ‘ideologisch nieuws’ kijken doordat ze niet worden uitgedaagd door de media. Ze willen bevestiging van hun eigen standpunten krijgen en worden weinig lastig gevallen met saaie zaken. Zoals informatie.

Follow Faqtman on Twitter