Huishoudelijk werk: vrouwen klagen veel. Maar is dat wel terecht?


huishoudelijk werk

Vrouwen klagen graag dat mannen te weinig doen in het huishouden. En ze hebben gelijk, onderzoek na onderzoek geeft aan dat vrouwen nog altijd het grootste deel van het poetsen en opruimen voor hun rekening nemen. Maar zijn de klachten wel terecht? Canadees onderzoek werpt een ander licht op de zaak.

De Université de Moncton ondervroeg 204 jonge heteroseksuele Canadese koppels over het totaal van hun inspanningen, dus op het werk en in het huishouden. Bij bijna alle stellen werkte de man meer uren op kantoor of in de fabriek. Bij bijna alle koppels deed de vrouw meer in het huishouden. Gemiddeld was het aantal werkuren (thuis en kantoor) min of meer gelijk.

De mannen vonden dat een eerlijke verdeling. Zij brachten (potentieel) meer geld in het laatje, dus mochten ze ook iets minder in huis doen. Van alle ondervraagde vrouwen klaagde de overgrote meerderheid toch over ongelijkheid, schrijven de onderzoekers in het blad Sex Roles. De vrouwen wilden het huishoudelijke werk gelijk verdelen, hoeveel manlief ook buiten de deur werkt. Wat overigens slecht kan aflopen voor hun seksleven.

Volgens de onderzoekers zien mannen al het werk dat moet gebeuren als één. Kantoor of studie en het huishouden, het is allemaal tijd die ze niet aan zichzelf kunnen besteden. Voor vrouwen zijn werk buitenshuis en het huishouden twee verschillende dingen. Ze willen gelijkheid in het huishouden en bij hun baan zelf bepalen hoe veel ze werken.

In Nederland is dit patroon ook te zien. Uit eerder onderzoek bleek dat Nederlandse vrouwen dagelijks 4 uur en 14 minuten aan het huishouden besteden en mannen rond de 2 uur en 25 minuten. Driekwart van de vrouwen heeft een baan van gemiddeld 27 uur per week. Twee derde van de vrouwen die in deeltijd werken, heeftgeen kleine kinderen.