Huilen lucht meestal niet op


Er wordt veel over gespeculeerd: lucht huilen nu wel of niet op? Gevoelsmatig zullen veel mensen zeggen: Ja, een huilbui lucht absoluut op. Daarom moedigen sommige therapeuten hun cliƫnten aan om die brok in hun keel vooral niet weg te slikken. In Beijing is zelfs een zogenaamde Crying Bar geopend waar bezoekers worden aangespoord hun waterlanders rijkelijk te laten vloeien.

De meeste dames voelen zich niet beter na een jankbui

Aan de andere kant zijn er wetenschappers die het betwijfelen of huilen oplucht. Volgens hen zouden tranen vooral een krachtig signaal zijn om te laten zien hoe je je voelt. Als we als hulpeloze baby ter wereld komen is huilen ongeveer het enige instrument waarover we beschikken. Als baby ben je volledig afhankelijk van je omgeving. Als je honger hebt, aandacht wilt of pijn voelt, dan kun je maar een ding doen: een keel opzetten. In die zin dient huilen als een soort rudimentair vocabulaire dat voorafgaat aan taal.

Om te testen of huilen wel of niet oplucht voerden wetenschappers van de Universiteit van Tilburg een onderzoek uit onder 97 vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Gedurende 73 dagen moesten ze een dagboekje bijhouden waarin ze aangaven hoe het gesteld was met hun humeur en huilgedrag.

En wat bleek? Tweederde van de vrouwen voelde zich helemaal niet beter nadat ze een potje hadden gejankt. Negen procent van hen voelden zich zelfs slechter. Toch waren er ook vrouwen (dertig procent) die zich wel beter voelden nadat ze de sluizen hadden open gezet. Huilen kan dus opluchten, maar niet altijd en ook niet bij iedereen. Met andere woorden: er moet nog veel onderzoek naar gedaan worden.

Foto: Dmitrtii Fadeev, Dreamstime