Huid, zweet en haar uit het lab


kunsthuid

Japanse onderzoekers zijn er in geslaagd huid te kweken die in staat is tot zweten en zelfs het laten groeien van haar. Ze noemen het zelf een doorbraak bij het zoeken naar alternatieven voor huidtransplantatie. In het vervolg kunnen patiƫnten die nieuwe huid nodig hebben, via deze methode snel een nieuw stuk vel ontvangen.

De huid is op de foto van groene fluorescerende eiwitten voorzien om aan te tonen welk deel van de huid nieuw is.

De biologen van het RIKEN Centre for Developmental Biology in het Japanse Kobe hebben de nieuwe huid gemaakt uit het tandvlees van muizen. Dat bewerkten ze tot stamcellen. Daarmee bouwden de Japanners structuren die er uit zien als menselijke huid, inclusief zweetklieren en haarzakjes. Die bleken ook nog te werken, er kwamen daadwerkelijk haren uit.

De nieuwe huid heeft bij proefpersonen bovendien contact gemaakt met zenuwen in het onderliggende weefsel, zodat het zich gedraagt als echte huid. Voor een patiƫnt die deze huid krijgt aangemeten, is er straks geen verschil met de rest van het vel.

Wetenschappers zijn eerder in staat geweest om huid te maken uit stamcellen. Alleen ontbraken daarin haarzakjes en zweetklieren. Vooral die laatste zijn belangrijk om de huid goed te laten functioneren. Zonder zweet kan een mens makkelijk oververhitten.

Behalve dat de kunstmatige huid nieuwe hoop biedt voor mensen met bijvoorbeeld brandwonden, levert het nog meer toepassingen op. Zo kan een werkend stuk huid worden gemaakt voor experimenten. Nieuwe geneesmiddelen en cosmetica kunnen eerst op de kunsthuid worden getest, daarvoor zijn geen proefdieren meer nodig.

Het onderzoek staat in het vakblad Science Advances.