HPV-virus neemt spectaculair af


injectienaald

Uit een analyse van het humaan papillomavirus (HPV) vaccin is gebleken dat in de 10 jaar sinds meisjes tegen dit kankerverwekkende virus worden ingeënt, de infectie met 90 procent is teruggedrongen. In landen met een hoog percentage inentingen bestaat bovendien een hoge mate van immuniteit.

Wereldwijd zijn in 130 landen meer dan 187 miljoen doses van het HPV-vaccin toegediend. Vaak als onderdeel van een grootschalige campagne. Het zorgt voor een spectaculaire daling van deze levensbedreigende ziekte. Maar als bijvangst is er ook sprake van dalingen van genitale wratten en baarmoederhalsafwijkingen bij meisjes en vrouwen.

HPV is een DNA-virus dat zich via seksueel contact verspreidt. Voordat er een vaccin werd uitgevonden, waren deze virussen wijdverspreid, het Amerikaanse CDC ontdekte dat bijna alle seksueel actieve mannen en vrouwen het hebben gehad. Een op de honderd personen loopt via het virus kanker op. Driekwart van alle gevallen van baarmoederhalskanker is toe te schrijven aan het virus.

Toch was er na de introductie van het vaccin nogal wat achterdocht. Op basis van onbevestigde berichten en uit hun verband gerukte studies besloten sommige ouders om hun dochters niet in te laten enten. Dat zorgt dat het virus zich voort kan blijven planten, anders was wellicht het aantal gevallen van HPV-besmetting met 100 procent gedaald.

Door de controverse is in de VS maar een derde van de meisjes ingeënt. Toch is de daling van het aantal infecties daar ook al 64 procent, wat de kracht van dit vaccin bewijst, aldus het internationale team van onderzoekers, dat hun analyse publiceerde in het vakblad Clinical Infectious Diseases.

Door verder te gaan met grootschalig inenten, is het mogelijk om HPV uit de wereld te krijgen tegen het jaar 2050, denken de onderzoekers. Maar dan moeten ouders natuurlijk wel meewerken. De angst tegen ‘big pharma’ blijft in Europa en de VS echter groot.