HPV: Honderden Nederlandse vrouwen gered van pijnlijke dood


vaccinatie

Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) was dankzij een paar zeer fanatieke aanhangers van samenzweringstheorieën een tijd lang omstreden in Nederland. Maar een nieuwe studie toont aan dat het vaccin werkt, het beschermt jonge vrouwen daadwerkelijk goed tegen baarmoederhalskanker. De studie is uitgevoerd door de Amerikaanse Cochrane Library.

Vooral vrouwen die zijn gevaccineerd in de leeftijd 15 tot 26 jaar hebben een significant lager risico op de ontwikkeling van laesies, cellen die de voorlopers van kanker zijn. Bovendien is er geen bewijs dat het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en het risico op een miskraam hoger is. Cochrane Library deed een metastudie, onderzoekers keken naar de resultaten van 26 studies wereldwijd. Opgeteld meer dan 73.400 vrouwen uit alle continenten werden onderzocht.

Er zijn verschillende seksueel overdraagbare HPV-virussen. Een intact immuunsysteem bevecht ze meestal met succes. Maar bij sommige types lukt dat moeilijker, dan kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen, vaak jaren na een HPV-infectie. De verschillende vaccins versterken het immuunsysteem vooral tegen de varianten HPV 16 en 18 die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van deze kankers.

Twee op de 10.000 vrouwen ontwikkelden ondanks hun vaccinatie kanker voorlopers. In de groep niet-gevaccineerden was dit het geval bij 164 vrouwen per 10.000. Dat is nog maar een paar jaar na het begin van inentingsprogramma’s. Op termijn kan het honderden kankergevallen – en doden – per jaar schelen in een land als Nederland. De Cochrane artsen benadrukken dat geen van de studies lang genoeg was om de ontwikkeling van baarmoederhalskanker op lange termijn te onderzoeken. Ook moet goed worden onderzocht of het nodig is om de inenting later in het leven te herhalen.

In Nederland liet aanvankelijk 63 procent van de meisjes zich inenten op 12- en 13-jarige leeftijd. Maar het animo is de laatste jaren gedaald, zodat nu nog maar 56 procent een injectie krijgt. Dat is nog altijd beter dan Duitsland, waar de scepsis over mogelijke bijwerkingen zo groot is, dat maar 45 procent een injectie krijgt. Dat zal zich over een paar jaar vertalen in meer dode vrouwen daar.