Houtvuur bezorgt beroerte


houtvuur Indonesie

Wereldwijd krijgen 15 miljoen mensen ieder jaar een beroerte. Veel slachtoffers overleven het niet, of blijven de gevolgen nog jaren merken. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet, toont aan dat een belangrijk deel van die gevallen niet zou hoeven plaatsvinden. Nogal wat beroertes worden namelijk veroorzaakt door luchtverontreiniging.

De meeteenheid waarmee deze studie rekent is de daly, oftewel de disability adjusted life year, het aantal jaren in goede gezondheid dat een slachtoffer zonder een beroerte zou hebben. Wereldwijd zou het aantal daly’s met 29,2 procent omhoog kunnen, als de luchtverontreiniging maar minder zou worden, zo berekende de Auckland University of Technology uit Nieuw-Zeeland.

Wat opvalt zijn de grote verschillen per regio. In westerse landen is de luchtkwaliteit al zo goed, dat daar maar 10,2 procent meer gezonde levensjaren te halen is met nog schonere lucht. In ontwikkelingslanden ligt dat percentage bij 33,7 procent. Ter vergelijking, als iedereen wereldwijd zou stoppen met roken, dan steeg het aantal daly’s met 20,7 procent.

Volgens de onderzoekers heeft luchtverontreiniging een negatieve invloed op de kwaliteit van bloedvaten. Die slijten sneller en vernauwen zich door slechte lucht. Het gevolg is dat ze minder bloed doorgeven en daarmee het risico op een beroerte laten toenemen. Dat vooral mensen in ontwikkelingslanden last hebben van deze vervuiling, komt omdat ze vaker in de buurt van kolen- of houtvuur verblijven. Daar wordt vaak op gekookt of op gestookt, zoals op de foto in Indonesiƫ.

In ontwikkelingslanden combineren inwoners deze blootstelling met slecht eten, weinig beweging en roken. Samen vormen deze gewoontes het ideale recept voor een beroerte. Dat is dus geen welvaartsziekte, eerder een ziekte die duidt op een gebrek aan welvaart, zo onderstrepen de onderzoekers. Ze denken dat liefst 90 procent van de beroertes voorkomen kan worden door aanpassingen aan de levensstijl.