Houding beïnvloedt pijnbeleving


Hoewel mensen de neiging hebben om zich klein te maken als ze pijn hebben, suggereren onderzoekers dat de zogenaamde foetushouding de pijn juist versterkt.

Tot deze conclusie kwamen wetenschappers van de USC Marshall School of Business (VS) en de Universiteit van Toronto (CA). De onderzoekers waren benieuwd of lichaamshouding van invloed was op pijnbeleving. Om dit te onderzoeken moesten proefpersonen een onderdanige of een dominante lichaamshouding aannemen. Vervolgens kregen ze een bloeddrukband om hun arm die langzaam werd opgeblazen. Dit veroorzaakt pijn omdat er steeds minder bloed door de arm stroomt.

Rol bij pijn niet in de foetushouding

Proefpersonen die een dominante positie (rechte rug, benen iets uit elkaar) hadden aangenomen, konden de pijn beter verdragen dan proefpersonen die in een onderdanige houding hadden gezeten.

Je maakt dus niet alleen een slechte indruk als je er als een zoutzak bij zit, maar het maakt je ook fysiek zwakker. Dit komt volgens de onderzoekers doordat je gevoelsmatig minder controle hebt over de omstandigheden, wat de pijn kan versterken.

Moet je een pijnlijke behandeling ondergaan in het ziekenhuis, of een ‘pijnlijk’ gesprek voeren met je geliefde, ga dan rechtop zitten met je schouders naar achteren en je borst vooruit. Deze houding zorgt voor een gevoel van macht en controle, waardoor de pijn minder hard aankomt.

Bron: Journal of Experimental Social Psychology. Foto: Grantnixon