‘Hou op te strijden tegen aardopwarming’


James Lovelock (94) is een van de beroemdste wetenschappers ter wereld. Hij ontwierp precisie-instrumenten voor Nasa-missies naar Mars, bedacht een manier om chemische stoffen in de lucht op te sporen en hij is een van de ontdekkers van het gat in de ozonlaag. In Londen loopt momenteel een tentoonstelling van zijn werk in het Science Museum.

Juist deze man vindt dat we niet meer moeten proberen klimaatverandering tegen te gaan. Tegen de krant Daily Telegraph vertelde Lovelock dat het toch geen zin meer heeft. ‘We moeten ophouden met ijdele pogingen om de wereld te redden.’ Alleen als grote landen als China en de VS een gezamenlijke poging doen, zou het klimaat op termijn weer wat kunnen afkoelen. Juist deze landen doen daar weinig aan.

In plaats daarvan raadt hij de mensheid aan ’te hete plekken op de wereld te ontruimen’. Waar moeten die mensen dan heen? Lovelock raadt aan om ‘klimaatgecontroleerde steden’ te bouwen waar het koeler is dankzij grote airconditioners. Initiatieven om met geo-engineering het klimaat te redden ziet hij niet zitten. ‘Groot-Brittannië kan zich beter voorbereiden op klimaatverandering.’