Hou kleuters bij smartphones weg


smartphones

Het gebruik van smartphones kan bij kleuters tot emotionele en psychologische gedragsproblemen leiden. Dit is het resultaat van een recente studie van de universiteit van Leipzig. Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers dat kinderen die van zichzelf meer emotionele problemen hebben, vaker een jaar later elektronische media gebruiken. Kinderproblemen en smartphones lijken dus bij elkaar te horen.

Kleuters die dagelijks een slimme telefoon of computer gebruiken, lijden een jaar later vaker aan hyperactiviteit en aandachtsproblemen dan kinderen die niet deze media gebruiken. Kinderen zonder grote mediaconsumptie hebben bovendien relatief minder emotionele problemen, schrijven de Duitsers in hun onderzoeksrapport. Het is niet voor het eerst dat deze link wordt gelegd.

De wetenschappers adviseren om het gebruik van elektronische media extreem te beperken tot het kind naar de lagere school gaat en om gedragsproblemen niet op te lossen door het kind maar een tablet of telefoon te geven. Daarmee verergeren problemen alleen maar. Ook oudere kinderen moeten overigens niet onbeperkt op een telefoon zitten, ze kunnen er emotionele problemen door ontwikkelen, ontdekten onderzoekers eerder. Hoe langer een tiener op de smartphone zit, hoe ongelukkiger hij of zijn wordt. Meer dan een uur per dag is een recept voor ellende en wellicht zelfs depressie. Maar oudere kinderen die helemaal geen telefoons mogen, zijn ook niet erg gelukkig.

Voor de studie werden 527 kinderen tussen de twee en zes jaar uit Leipzig en het omliggende gebied onderzocht.