Hou eens op te supersizen


pizza

De porties in restaurants, supermarkten en op het aanrecht worden steeds groter. Volgens een Britse studie is dat een van de belangrijkste oorzaken van zwaarlijvigheid. Onderzoekers stellen daarom: Het supersizen moet stoppen.

Gareth Holland van de Universiteit van Cambridge en zijn team hebben porties, verpakking en servies gemeten. Daarvoor gebruikten ze de data uit 61 eerdere studies naar voeding. Conclusie: Alles is groter geworden, vooral in de laatste tien jaar, de overvloed regeert onze voeding. Neem verpakkingen in de supermarkt, die zijn flink gegroeid door de jaren heen. Was het conventionele pakje chips in begin jaren negentig nog 100 gram, nu is 150 gram de norm. Een toename met liefst 50 procent.

De populaire Amerikaanse Bagel is in de afgelopen jaren een kwart groter geworden. Frisdrank wordt in de VS tegenwoordig per kartonnen emmer verkocht.

Uit eerdere studies blijkt dat mensen eten wat voor ze op het bord ligt. Pas als alles op is, stoppen we. Dat kan absurde vormen aannemen, weten we dankzij een test die beroemd is geworden als ‘de oneindig navulbare soepkom’. Grotere porties betekenen dat we dus meer eten.

Zijn kleinere verpakkingen een oplossing? Ja en nee. Ja, in de zin dat we daarmee minder naar binnen proppen. Maar nee, omdat té kleine porties van bijvoorbeeld chips aanzetten tot consumptie. Omdat ze klein zijn, kopen we sneller zo’n zakje, misschien wel dagelijks. Porties moeten dus precies goed zijn. Het beste is als consumenten bewust zijn van hun eetgewoontes en de verlokkingen om ons steeds meer te laten eten.

Het onderzoek is verschenen in Cochrane Database of Systematic Reviews.