Hotelkamer broeinest nicotine


Veel mensen vragen bij een hotelovernachting om een niet-rokers kamer. Lekker frisse lakens en gordijnen, denken ze dan. Maar een studie toont aan dat veel hotelkamers juist broeinesten van nicotine zijn. Onderzoekers van San Diego State University (VS) lieten vrijwilligers 12 uur overnachten in 30 middenklasse hotelkamers waar mag worden gerookt, 30 waar niet mag worden gerookt en 10 kamers in hotels waar roken totaal verboden is.

Het resultaat? De niet-rokende vrijwilligers hadden bij alle hotelkamers de volgende ochtend sporen van nicotine op hun huid en in hun urine. De concentratie was uiteraard zeer hoog bij kamers waarin mocht worden gerookt. Op de tweede plaats kwamen echter de hotels die totaal rookvrij zouden moeten zijn. Hotels met kamers voor rokers en niet-rokers bevatten de helft van de nicotine van rookvrije hotels.

Waar komt al die nicotine vandaan? De onderzoekers hebben daar niet echt antwoord op, maar ze denken dat veel rokers – vooral in totaal rookvrije hotels – even snel een peuk opsteken buiten de deur of raam van hun kamer. De rook daarvan kon wel eens naar andere kamers reizen. Ook denken de onderzoekers dat mensen stiekem toch roken op hun kamer, of dat hotels niet helemaal eerlijk zijn als ze zeggen dat een kamer rookvrij is.

De studie is gepubliceerd in het vakblad Tobacco Control.