Horrorplaatjes sigaretten: geen indruk


In steeds meer landen worden op pakjes sigaretten plaatjes afgedrukt van de gevolgen van roken. De EU wil die plaatjes in de hele Unie verplicht maken. Verkankerde longen, verrotte tanden en misvormde baby’s: de plaatjes laten zien wat er kan gebeuren als je geregeld een peuk opsteekt. Op jongeren hebben die plaatjes bijna geen effect, toont een Britse studie aan.

In 2008 werden de plaatjes in Groot-BrittanniĆ« ingevoerd. Het onderzoek vroeg in 2011 aan een grote groep 11- tot 16-jarigen welke plaatjes ze kenden. Minder dan 10 procent slaagde er in om zich meerdere afbeeldingen te herinneren, ze wisten alleen dat het smerige afbeeldingen waren. Waarschuwingen op de pakjes zoals ‘roken is dodelijk’ werden vaak wel letterlijk opgedreund door 47 procent.

Gek genoeg waren het vooral de jongeren die nooit rookten die zich het beste aan de plaatjes konden herinneren. Van de jongeren die er wel eens eentje opsteken, was vrijwel niemand te vinden die zich dankzij de plaatjes schuldig voelde. Er is ook sinds de invoering van de plaatjes onder jongeren geen meetbare achteruitgang van het aantal rokers.

Het onderzoek wordt beschreven in het British Medical Journal.