Horrorfilm letterlijk bloedstollend


Horror

‘Bloedstollend spannend’ noemen we een film of voetbalwedstrijd soms. Die uitdrukking is accurater dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoek van de Universiteit Leiden toont aan dat grote spanning, bijvoorbeeld tijdens een horrorfilm, de stollingsfactor van ons bloed iets laat toenemen.

Spanning is lichamelijk goed meetbaar. Je hartslag gaat omhoog, lichaamsbeharing gaat overeind staan en spieren spannen zich. Het bloed doet dus ook mee. Om dat te ontdekken werden 24 proefpersonen in een bioscoopje gezet. Daarop werd een documentaire over wijn maken of een horrorfilm getoond. Ondertussen werd bloed afgenomen.

De uitkomst is relevant, omdat de stollingsfactor van het bloed een rol speelt bij de kans op trombose. Iedere punt stijging van de stollingsfactor laat de kans op deze aandoening met 17 procent stijgen. Bij de spannende film werd een toename met één punt vastgesteld.

Toch denken de onderzoekers dat de kans op trombose door het bekijken van een spannende film gering is, de effecten duren daarvoor te kort. Toch is het misschien raadzaam om dat soort films niet te kijken tijdens een langdurige vlucht in economy class.

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Medical Journal.