Horror op middeleeuwse begraafplaats: dode kreeg kind


geboorte in kist

Archeologen hebben nabij het Italiaanse Bologna een vondst gedaan die rechtstreeks uit een horror-film lijkt gejat. Ze troffen in een middeleeuws graf de resten van een vrouw aan met een bijna volgroeide foetus die half uit haar lijf stak. De vrouw had bovendien een gaatje in haar hoofd. Ze is waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de niet bepaald gezonde gezondheidszorg in die tijd.

Onderzoekers van de universiteit van Ferrara hebben vastgesteld dat het kind 38 weken oud was op het moment van sterven; normaal duurt een zwangerschap 40 tot 42 weken. Het leefde waarschijnlijk nog toen moeder stierf. Het is in de kist half ter wereld gekomen, een uiterst zeldzaam fenomeen dat bekend staat als post-mortem extractie. De geboorte was niet volledig en zijn of haar benen zaten nog in de moeder.

Het graf, in het plaatsje Imola, dateert uit de zevende of achtste eeuw. Moeder was in een gemetselde kist gelegd na haar dood. Ze was tussen 25 en 35 jaar oud, denken de Italianen. Ze is in die afgesloten omgeving opgezwollen door het vrijkomen van lijkgassen. Die hebben haar ongeboren kind half naar buiten geperst. Volgens de archeologen moet dat met veel kracht zijn gebeurd, de moeder had nog geen ontsluiting.

Het gaatje in het hoofd van moeder is een teken dat de ‘artsen’ nog hebben geprobeerd haar te redden door een gaatje in haar hoofd te boren. In die tijd geloofden mensen nog dat ziektes werden veroorzaakt door een opbouw van kwade gassen. Door een gaatje te boren – trepanatie – konden die ontsnappen. Het hielp de vrouw echter niet, ze stierf een week later, het gaatje was al begonnen te helen.

De vondst is gepresenteerd in het vakblad World Neurosurgery.