Hooikoorts: pollen nemen toe


Pollen door de microscoop.

Het aantal pollen in de lucht neemt in heel Europa al een paar jaar toe. Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts.

Rode ogen, verstopte neus, kriebelige huid: mensen met hooikoorts weten wat het betekent als ‘hun’ seizoen volgende maand weer begint. En het slechte nieuws is dat deze vorm van allergie de komende jaren alleen maar erger zal worden. Er zitten namelijk ieder jaar meer pollen in de lucht. Het zijn deze stuifmeeldeeltjes van planten, bomen en grassen die hooikoorts veroorzaken.

Het aantal pollen in de lucht neemt in stedelijke gebieden met 3 procent per jaar toe; in landelijke gebieden met 1 procent. Dat ontdekten biologen van de Technische Universität München (Duitsland) na onderzoek in dertien Europese landen. Ze vermoeden dat het toenemen van de pollen te maken heeft met het gestegen CO2 gehalte in de lucht. CO2 helpt planten te groeien.

Er zijn niet alleen meer pollen in de lucht, het hooikoortsseizoen duurt ook langer. Bovendien zijn er meer verschillende pollen waargenomen, omdat bepaalde plantensoorten bezig zijn met een opmars van zuidelijk Europa naar het noorden. Dat laatste kan met klimaatverandering te maken hebben, denken de Duitse onderzoekers.

Bron.