Hoogte maakt vrijgevig


Wil je iemand geld aftroggelen? Vraag het dan vooral terwijl je zit en de ander staat. Dan zijn mensen vrijgeviger.

Als we het hebben over mensen met een goed karakter, noemen we ze vaak ‘hoogstaand’ of ‘met een hoge morele standaard’. Dat soort uitdrukkingen gebruiken we niet voor niets, zeggen onderzoekers van de University of North Carolina. Mensen die fysiek hoog staan, zijn sneller bereid om geld te geven aan een goed doel.

Onderzoekers van deze universiteit deden verschillende experimenten om dat te bewijzen. In eentje werden collectanten in een winkelcentrum bovenaan en onderaan de roltrap gezet. De collectant die boven stond, kreeg veel meer geld.

Zo zien we het graag: de gever staat hoog, de ontvanger laag. Illustratie uit India, 19e eeuw.
Mensen werden in het laatste stukje van de roltraprit boven de collectant geduwd en dat maakte ze vrijgevig.

In een tweede experiment moesten mensen beslissen of ze tijd zouden investeren om iemand te helpen. Stond degene die geholpen moest worden lager, dan waren mensen veel sneller bereid om een paar minuten op te offeren.

Ook zijn mensen minder wreed als ze hoog staan. Zestig proefpersonen werd gevraagd om een onbekende man (een acteur) hete chilisaus te laten eten. Ze mochten zelf bepalen hoeveel. Stonden mensen op een podium voor de acteur, dan gaven ze maar een klein beetje. Waren ze op gelijke hoogte, dan kreeg hij een hele soeplepel.

De onderzoekers denken dat we hoogte daadwerkelijk met goedheid en mededogen associëren. We hebben dan macht over iemand en proberen te laten zien dat we geen ongelikte beren zijn.

Het hele onderzoek staat deze maand in New Scientist.

Follow Faqtman on Twitter