Hoofdband meet stress


Gestresst, tegen het randje? Een nieuwe hoofdband waarschuwt je wanneer je mentaal overbelast dreigt te raken. Een team van het Human-Computer Interaction Lab van Tufts University (VS) heeft de hoofdband ontwikkeld. Het ding geeft een signaaltje wanneer het tijd is om even iets anders te gaan doen.

De gebruikte techniek heet Functional Near-Infrared Spectroscopy (fNIRS), een scantechniek die hersenactiviteit meet door bloedtoevoer en -volume in hersendelen te analyseren.

Volgens de makers kan de hoofdband meten of de drager moe, verveeld of juist alert is. De bedoelde doelgroep is luchtverkeersleiders, maar andere zeer drukke beroepen zouden ook profijt kunnen hebben. In een experiment met de hoofdband bij filmkijkers lukte het om hun voorkeuren te meten op basis van hun hersenactiviteit en vervolgens een film aan te bevelen.

Natuurlijk kan de computer niet iemands gedachten lezen. Bovendien is elk brein weer anders. Om stress te meten zal er eerst een meting in rusttoestand moeten worden gedaan, om het verschil te weten.