Hongerige mens ziet overal eten


Honger? Dan heb je aan een flits genoeg om dit plaatje te herkennen. Foto: Evan-Amos

Honger kan je hoofd flink op hol brengen, weet iedereen die wel eens te lang zonder snack heeft gedaan. Dat gevoel is nu wetenschappelijk onderbouwd. Aan de universiteit van Nice Sophia-Antipolis (Frankrijk) is een interessant experiment uitgevoerd.

Proefpersonen werden in twee groepen opgedeeld. Een deel had minstens vier uur niet gegeten, de andere groep mocht eerst lekker lunchen. Daarna werden beide groepen voor computerschermen gezet waarop in korte tijd tachtig woorden voorbij flitsten. Ieder woord was maar 1/300ste van een seconde te zien, te kort om een woord bewust waar te nemen.

De proefpersonen die niet hadden gegeten bleken erg goed om toch woorden te herkennen. Maar bijna alleen woorden die met voedsel te maken hebben. Het woord gateau (taart) werd vele malen vaker gereproduceerd dan bateau (boot).

Volgens de onderzoekers zou dat kunnen omdat hongerige mensen in een staat verkeren waarin ze zeer actief op zoek zijn naar eten. Ze zien daardoor overal eten, al toon je ze het maar voor een fractie van een seconde. Zit je al uren in de trein zonder eten? Dan zou je dus zelfs iemand een Snickers zien eten op een perron waar je voorbij flitst. Ook dat is maar 1/300ste van een seconde.

Het onderzoek wordt beschreven in Psychological Science.