Hongerige man kiest dikke vrouw


Mannen die trek hebben, neigen naar een vollere vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van Viren Swami aan University College London (GB). Swami liet 266 mannen afbeeldingen zien van allerlei vrouwen en vroeg ze een inschatting te maken hoe aantrekkelijk die waren. De mannen die 6 uur lang niet hadden gegeten, hadden een duidelijke voorkeur voor vrouwen met grotere maten.

Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar werd gepresenteerd op het Cheltenham Science Festival.

Volgens Swami is deze voorkeur een overblijfsel uit een vroeger stadium van onze evolutie. Toen was een dikkere persoon iemand die blijkbaar toegang had tot voedsel. Dat maakte die persoon erg aantrekkelijk. Eerder is al aangetoond dat hongerige vrouwen ook meer op dikke mannen vallen. Ook een rol kan spelen dat het deel van de hersens dat het hongergevoel aanstuurt, ook verantwoordelijk is voor het libido. De twee signalen zouden elkaar kunnen storen.

Dergelijke storingen tussen verschillende emoties in hetzelfde hersengebied zijn vaker waargenomen. Zo wordt spanning of angst vaak ook gekoppeld aan lust. Dat verklaart waarom beginnende wintersporters zich vaak op de ski-instructeur storten en het kijken van een horrorfilm in een donkere bioscoop een goed idee is voor een eerste afspraakje. De spanning vertaalt zich niet zelden in een heftige nacht naderhand.