Hongerige kinderen slimmer oud


Geen pasta in de jeugd, maar wel slimmer oud.

Ouder worden kent vele nadelen. Een daarvan is dat we mentaal aftakelen. Uit een studie van het Rush University Medical Center (VS) blijkt dat die achtergang een stuk langzamer gaat wanneer je te weinig te eten krijgt in je jeugd.

Van ruim 6000 Afro-Amerikaanse en blanke Amerikaanse ouderen werd naar hun jeugd gevraagd. Ze moesten opgeven hoe gezond ze toen waren, hoe de financiële situatie van het gezin was en hoe vaak er gezamenlijke activiteiten werden ondernomen, zoals het spelen van spelletjes. Daarna werden de ouderen elke drie jaar cognitieve testen afgenomen.

Tussen de 5 en 10 procent van de Afro-Amerikanen hadden te maken met honger in hun jeugd en waren op 12-jarige leeftijd dunner waren dan leeftijdsgenoten. Maar zij gingen wel ruim 30 procent minder snel achteruit op mentaal vlak dan zij die in hun jeugd steeds goed te eten hadden.

Onderszoeksleidster Lisa Barnes is onzeker over de verklaring. Mogelijk zijn het de gunstige gevolgen van een caloriearm dieet op de gezondheid. Maar het zou ook simpelweg natuurlijke selectie kunnen zijn: de ouderen met een hongerige jeugd waren mogelijk de sterksten die overbleven, terwijl de zwakkeren al eerder zijn komen te overlijden.

Bij de blanken was er overigens geen effect te zijn. Volgens Barnes kan dit verklaart worden doordat zij aangaven vrijwel altijd goed te eten hebben gehad in hun jeugd.

Follow Faqtman on Twitter