Honger levert meisjes op


Als er geen voedsel is, krijgen zwangere vrouwen meisjes. Vandaar dat in China een vrouwenoverschot bestaat.

Van de vele misdaden die Mao pleegde tegen de menselijkheid, is zijn Grote Sprong Voorwaarts misschien wel de belangrijkste. In een poging het achterlijke China in één klap te moderniseren werd een planeconomie ingericht die was gericht op produceren van exportgoederen. Dankzij het wanbeleid leden miljoenen mensen honger. Naar schatting 2 miljoen mensen kwamen daardoor om.

Vele miljoenen vrouwen overleefden terwijl ze zwanger waren. Dat had nogal wat gevolgen, ontdekte Shige Song van de City University in New York (VS). Werden voor de grote honger nog 109 jongens geboren voor elke 100 meisjes, tijdens de Grote Sprong liep die verhouding terug tot 104 jongens voor elke 100 meisjes. Pas twee jaar na de grote hongersnoden werd de verhouding weer normaal.

In normale omstandigheden worden wereldwijd bijna altijd tussen de 5 en 10 procent meer jongens geboren. Jongens sterven vaker tijdens hun kindertijd, zodat de verhoudingen bij volwassenen vrijwel gelijk zijn.

De cijfers bevestigen de theorie dat tijdens en na een hongersnood meer meisjes worden geboren. Daardoor is de volgende generatie gegarandeerd (er zijn veel vrouwen om te baren) terwijl er geen voedsel verloren gaat aan onnodige mannen (één man kan meer vrouwen bevruchten). Hoe het echter werkt is nog steeds niet duidelijk. Na een oorlog worden er juist meer jongetjes geboren. Hoe dat werkt is juist wel duidelijk.

Het onderzoek staat in het vakblad Proceedings of the Royal Society.