Honderden maanstenen zoek


maansteen

De ontdekking van het Rijksmuseum dat hun maansteen gewoon van aarde komt heeft een internationale zoektocht ontketend. Waar zijn de maanstenen?

Na de maanlandingen eind jaren zestig, begin jaren zeventig heeft de Amerikaanse regering maanstenen uitgedeeld aan de regeringen van 130 landen in de hele wereld.

Het was een prachtig relatiegeschenk, zo’n stukje buitenaards gesteente in cadeauverpakking. Ook Nederland kreeg meerdere brokjes. De grootste steen was een persoonlijk geschenk van de Amerikaanse regering aan voormalig premier Drees. Na zijn dood kwam de steen in de collectie van het Rijksmuseum. Maar dat brok bleek afgelopen zomer gewoon van aarde te komen. Het was versteend hout, mogelijk uit Arizona.

Die ontdekking leidde tot een grootschalig onderzoek naar de locatie van 270 maanstenen die in de loop der jaren zijn weggegeven door de Amerikaanse regering. Hoewel de stenen op zich waardeloos zijn, tellen verzamelaars honderdduizenden euro’s neer voor een mooi exemplaar.

Veel stenen zijn spoorloos. Van de 135 stenen van de Apollo 17 missie (1972) die zijn weggegeven aan regeringen, zijn bijvoorbeeld maar vijfentwintig geregistreerd. Ze liggen in musea of in archieven. Onderzoek van persbureau AP leverde nog eens tien extra Apollo 17 stenen op, in Zwitserland, België, Italië, Barbados, Frankrijk, Polen, Noorwegen, Costa Rica, Egypte en Nepal.

Ecuador en Cyprus zouden ook maanstenen moeten hebben, maar zeggen van niets te weten. Vijf stenen werden overhandigd aan Afrikaanse dictators die allang dood of afgezet zijn. Ook deze zijn weg.

Malta’s Apollo 17 steen is in 2004 gestolen. De Spaanse krant El Mundo meldde deze zomer dat de Apollo 17 steen die cadeau was gedaan aan de voormalige dictator van het land, Francisco Franco, foetsie is. Een maansteen die is gegeven aan Roemenië verdween na de val en de executie van dictator Nicolae Ceausescu in 1989.

Ook andere landen met een turbulente recente historie als Pakistan, Afghanistan en Nicaragua hebben geen idee waar hun maanstenen zijn.