Bezitter hond leeft langer


hond

Bang voor de dood? Koop dan snel een hond. Bezitters van ’s mans beste vriend krijgen minder snel hartproblemen en leven gemiddeld langer, hebben Zweedse onderzoekers vastgesteld. Ze vermoeden dat het te maken heeft met de beweging die hondenbezitters krijgen omdat ze hun viervoeter uit moeten laten. Dat werkt goed tegen allerlei welvaartsziektes.

Dat het bezit van een hond goed voor mensen is, was al bekend. Kinderen die met honden opgroeien zijn minder snel allergisch; honden helpen mensen om een slechte bui te vergeten. Maar ze verlengen dus ook het leven van mensen, concludeert de universiteit van Uppsala. Ze analyseerden de gezondheid en levensloop van 3,4 miljoen Zweden in de leeftijd tussen 40 en 80 jaar.

Uit de cijfers bleek een opmerkelijk laag percentage hartproblemen onder hondenbezitters. Wie een hond heeft, ziet het risico op een hartaandoening binnen de komende twaalf jaar met 11 procent dalen. Dat was niet zonder gevolgen. Het sterfterisico onder mensen die iedere avond met Fido een kwartiertje rond het blok gaan, is liefst 33 procent lager. Kan het echt zo simpel zijn?

Onder alleenstaanden is dit effect nog veel sterker, zagen de Zweden in hun cijfers. Waarschijnlijk omdat de hond ook de eenzaamheid opheft waarmee alleenwonenden vaak te kampen hebben. Daarmee werkt het ook door op de psyche.

Hoe honden precies voor een langer leven zorgen, dat moeten de Zweedse wetenschappers nog vaststellen. Wellicht zorgen viervoeters ook voor meer sociale contacten, zo schrijven ze in het vakblad Scientific Reports. Daardoor staan mensen meer midden in het leven en blijven ze dynamischer en daarmee gezonder. Of de honden zijn goed voor mensen op een manier die we nog helemaal niet kunnen bevroeden.