Honden zijn slimme dieven


Honden luisteren vaak goed naar hun baasjes. Maar ja, een lekker hondenkluifje is ook niet te versmaden. Wat als de baas zegt dat het niet mag, maar je toch zin hebt?

Om die vraag te beantwoorden namen onderzoekers van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig (Duitsland) meer dan tachtig honden en zetten ze één voor één in een kamer met in een hoek een lekker bordje voer. De onderzoeksleider bleef in de kamer en gaf duidelijk aan dat de hond het voer niet mocht eten. Maakte de hond wel aanstalten, dan volgde een luid ‘nee!’.

Zo lang het licht in de kamer aan was, hielden vrijwel alle honden zich aan de opdracht en gingen niet richting het voer. Vervolgens werd het licht helemaal uitgedaan, waarbij een kleine lichtstraal viel op het eten of op de onderzoeksleider. Op het laatst werd het licht helemaal uitgedaan. Vooral als de onderzoeksleider was verlicht en wanneer het pikkedonker was, gingen de honden toch op het voer af.

Honden weten dus dat ze in het donker niet gezien worden, concluderen de Duitsers in het vakblad Animal Cognition. Maar ze begrijpen ook dat als je de onderzoeksleider niet kunt zien, maar het eten wel, het ook niet veilig is om je te vergrijpen aan een lekkernijtje. De honden kunnen zich dus in een mens verplaatsen, zelfs als ze die niet zien.

Conclusie: honden kunnen op laag niveau abstract denken. Ze weten dat verborgen mensen er nog steeds zijn. Maar misschien nog wel het belangrijkste, het zijn slimme dieven.