Honden veel vaker onvruchtbaar


border collie

De vruchtbaarheid van onze honden loopt sterk achteruit. In de afgelopen 30 jaar is bij vijf rassen de vruchtbaarheid met 30 procent gedaald. Dat is voor honden geen probleem, er worden eerder te veel dan te weinig geboren. Maar de oorzaak van de verminderde voorplantingsmogelijkheden zijn wel zorgelijk, omdat ook mensen er last van kunnen hebben.

Het gaat om chemicaliën die vooral in plastic verpakkingen en verf werden gebruikt. Deze PCB’s werden in de jaren tachtig verboden omdat ze giftig bleken. Maar er ligt nog voor decennia in de bodem, aangezien deze chemische verbindingen moeilijk afbreekbaar zijn. Via de voedselketen komen PCB’s nog altijd in het eten van honden terecht. En in ons eten.

Vanaf 1988 is de vruchtbaarheid van vijf types hulphonden – Labrador retrievers, golden retrievers, curly coat retrievers, border collies en Duitse herders – door de universiteit van het Britse Nottingham getest. Dat deden ze door het aantal spermacellen te tellen bij volwassen exemplaren.

Ook werd gekeken naar het aantal doodgeboren honden en het aantal gevallen van puppy’s waarbij de testikels niet indaalden na geboorte. Op alle vlakken zagen de Britse onderzoekers een verslechtering. Zo nam de beweeglijkheid van spermacellen per jaar met 2,4 procent af. Het percentage jonge reutjes met niet ingedaalde ballen ging van 0,1 naar 1 procent.

Ook bij menselijke baby’s stijgt het aantal gevallen van niet ingedaalde teelballen de afgelopen jaren. Of ook de kwaliteit van menselijk sperma daalt, is al tijden een onderwerp van debat. Volgens sommige studies wel, terwijl andere onderzoeken aangeven dat er niets aan de hand is. Toch lijkt ook bij ons het voorkomen van PCB’s en weekmakers in het voedsel een negatief effect te hebben op onze mogelijkheden om ons voort te planten.

Het Britse onderzoek onder honden is verschenen in Scientific Reports.