Honden poepen met kompas


Hebben honden een kompas in hun kop? Je zou het bijna gaan denken als je het onderzoek leest dat is uitgevoerd door de CZU universiteit in Praag (Tsjechië). Daar observeerden ze 70 honden tijdens het poepen (1893 keer) en het plassen (5582 keer). Tot hun verbazing kwamen de biologen er achter dat honden dat vrijwel altijd met het lijf in dezelfde richting doen.

Honden die in de ochtend een drolletje draaien, doen dat vrijwel altijd met hun kop naar het westen. In de middag en avond keren ze hun lijf vaak richting het oosten.

Bovendien blijken honden gevoelig te zijn voor verstoringen in het magnetisch veld van de aarde. Zulke verstoringen treden op als er op de zon erupties plaats vinden en geladen deeltjes de aarde raken. In de Poolstreek kun je dat waarnemen als noorderlicht. Dat is in Nederland vrijwel nooit te zien, maar je hond kan door een iets andere poephouding wel een aanwijzing zijn dat de zon actief is.

Ook kleine veranderingen in het aardmagnetisch veld pikken honden makkelijk op. De verschuiving van de magnetische pool is zo tijdens een wandeling met Fido goed te zien.

Op basis van hun observaties konden de Tsjechen maar tot één conclusie komen: honden nemen het aardmagnetisch veld waar. Ze scharen zich daarmee onder vele soorten trekvogels, maar ook koeien en rendieren. Veel dieren gebruiken dat veld voor navigatie, zoals de vogels die naar het zuiden vliegen. Waarom honden uitgerekend tijdens het doen van hun behoefte dat veld gebruiken, is nog onbekend.

Het onderzoek staat in het vakblad Frontiers in Zoology.