Honden luisteren écht


‘Zit’, ‘blijf’, ‘pak stok’. Zouden honden horen wat we zeggen, of reageren ze alleen op onze stem? Twee biologen ontdekten het. De heren, van de University of Sussex hebben een interessant experiment gedaan. Daarbij werden aan honden in een zin een aantal commando’s gegeven via een opname.

Via luidsprekertjes werd gezorgd dat de honden de commando’s op beide oren hoorden. In sommige gevallen werd een woord als ‘blijf’ benadrukt in de zin, soms werd de zin op een emotionele of juist strenge manier uitgesproken.

Steeds werd goed geobserveerd hoe de hond zijn kop hield bij het uitspreken. Daarbij viel op zijn hij zijn kop vaak naar links of rechts knikte. Dat is volgens de biologen een teken dat een hond zijn tegenoverliggende hersenhelft aanspreekt. Bij mensen werkt dat ook zo.

Zo knikten de honden na een commando als ‘come on’ de kop naar rechts, wat hun linker hersenhelft aanspreekt. Die werkt vooral analytisch, een teken dat de hond echt probeert te begrijpen wat wordt gezegd. Bij een meer emotionele oproep aan de honden knikten ze precies naar de andere kant, om de hersenhelft te activeren die emoties verwerkt.

Conclusie: honden luisteren echt. Niet alleen naar wat we zeggen, maar vooral ook hoe we het zeggen. En ze kunnen beide zaken van elkaar onderscheiden, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Biology.

.