Honden letten op onze beleefdheid


Als je een hond hebt, zorg dan dat je je altijd netjes gedraagt als hij in de buurt is. Honden zijn goed in het observeren van mensen en hebben een voorkeur voor mensen die aardig zijn tegen elkaar. Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek uit Argentinië door de Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas.

De onderzoekers van de Consejo lieten honden een situatie zien waarin een mens bij een ander mens bedelt om eten. De bedelaar kreeg in alle gevallen wat te eten, maar in sommige gevallen bedankte hij daar uitgebreid voor, terwijl hij in andere gevallen het voedsel zonder veel omhaal aannam.

Werden de honden na het toneelstukje in de ruimte bij de bedelaar en de gever gelaten, dan vertoonden ze een grote voorkeur voor de gever die uitgebreid was bedankt. Schijnbaar hebben ze door dat het iemand is die het verdient om bedankt te worden. Een experiment waarin bedelaar en gever van plaats verwisselen, verwarde de honden. Ze liepen dan slechts in 50 procent van de gevallen op de gever af.