Honden kunnen zich verplaatsen in mensen


experiment met honden

Mensen leren het zo rond hun vijfde levensjaar: zich verplaatsen in anderen. Het is een handig trucje, want het maakt de voorspelbaarheid van het leven een stuk groter. Als ik weet dat jij geen liefhebber bent van rijst, stel ik bijvoorbeeld niet voor om naar de Chinees te gaan. Honden, zo ontdekten Oostenrijkse biologen, kunnen dat ook.

Dat werd aangetoond met een experiment (foto) waarbij honden moesten raden in welke bak voer zou liggen. Ze konden de bak zelf niet zien, maar moesten zich verlaten op mensen, die in de richting van een bak keken. De honden leerden na verloop van tijd dat sommige mensen daarbij liegen, terwijl anderen de waarheid vertellen. In 70 procent van de gevallen wisten de honden de juiste bak te vinden, door mensen goed te observeren.

Daarmee verplaatst een hond zich in een mens, een kunde die apen en sommige vogels ook hebben, zo werd eerder aangetoond. Het is een teken van intelligentie en karakter. Nog niet zo lang geleden waren gedragsbiologen overtuigd dat alleen mensen dat konden. Honden zouden hooguit raden waar het voer zou zijn. Maar die stelling is niet meer te houden.

Het onderzoek van de universiteit van Wenen staat in het vakblad Animal Cognition.