Honden kennen jaloezie


Een hondeneigenaar die een andere hond aait, maakt zijn eigen dier misschien jaloers. Biologen van de universiteit van San Diego hebben een interessant experiment gedaan. Ze hingen camera’s op in de huizen van hondenbezitters en vroegen deze dierenvrienden om hun eigen hond geen aandacht te geven.

In de huizen werd ook een pluchen nephond geplaatst. Die moesten de hondenbezitters overdreven aandacht geven en aanhalen. Op de nephond zat een knop waardoor het ding ging kwispelen en blaffen.

De videocamera’s tekenden op wat er gebeurde. De biologen die het experiment uitvoerden, zagen de (echte) honden met hun kop tegen de benen van hun baasje botsten om aandacht te vragen. Een kwart van de honden hapte ook naar het pluchen exemplaar.

Het experiment werd nagedaan met een pompoen en zelfs een boek. Ook tegen die spullen deden de hondenbezitters erg enthousiast. De honden richtten hun jaloezie volledig op het baasje en hapten niet naar deze voorwerpen. Volgens de onderzoekers bewijst dat gedrag dat honden jaloers kunnen zijn op soortgenoten. Tegelijk begrijpen ze dat een pompoen maar een ding is en dus geen echte competitie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad PlosOne.