Hond weet hoe hij je moet inpakken


hond

De schuldige blik, de guitige oogopslag, het blije kopje: hondenbezitters kennen de uitdrukkingen die hun huisdier op zijn gezicht kan toveren. Maar zijn ze wel echt? Zien we niet gewoon wat we willen zien? Vroeger dachter wetenschappers van wel, honden hebben geen gezichtuitdrukkingen, werd beweerd. Maar daar komen ze nu op terug, honden blijken wel degelijk te kunnen communiceren met hun ogen.

Uit nieuw onderzoek van de University of Portsmouth (GB) komt naar voren dat honden hun reportoire gezichtsuitdrukkingen zelfs hebben uitgebreid. Onder elkaar doen honden niet aan blikken en blozen, maar ze hebben geleerd dat mensen erg enthousiast reageren als ze ‘lief’ kijken, dus doen ze dat als ze iets willen. De schuldige blik bespaart een hond misschien een pak slaag, dus dat leert hij ook al snel.

Voor de studie werden 24 honden gevolgd terwijl ze interactie hadden met andere honden en met mensen. De gezichtsuitdrukkingen werden met een computer geanalyseerd. Zodra een mens toekeek, gebruikten de honden hun gezichtspieren veel meer. Ze hebben vooral een voorkeur voor opgetrokken wenkbrauwen, het ‘puppygezicht’.

We moeten niet denken dat de gezichtsuitdrukkingen echte emoties verraden, zeggen de onderzoekers, die eerder vaststelden dat honden meesters zijn in het lezen van menselijke emoties. Wat ze doen is aangeleerd gedrag, schuldig kijken helpt om onder zware straf uit te komen. Maar echt schuldig voelt de hond zich niet, dat is een menselijke emotie.

Andere huisdieren hebben ook geleerd om met mensen te communiceren. Katten die met mensen samenleven, miauwen meer en harder dan katten in het wild, is uit onderzoek gebleken. Ook zij hebben geleerd dat we daar op reageren, door bijvoorbeeld naar de kast te lopen voor een nieuw blikje voer. En we praten vaak nog terug ook, wat de kat vertelt dat hij op het goede spoor zit.