Hond slimmer dan chimp


Hondenbezitters vermoeden het natuurlijk al langer, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond: honden zijn slim. Zelfs slimmer dan chimpansees, zo ontdekten ze in Duitsland aan het Max Planck Instituut voor Biologie in Leipzig. Dat is vastgesteld door een simpel spelletje te doen met zowel honden als chimpansees.

In een kamer lagen verschillende objecten als een stuk tuinslang, een touw en een bal. De onderzoekers wezen op het het object dat de proefdieren moesten halen. Deden ze dat goed, dan kregen ze een beloning in de vorm van een kleine traktatie.

Geen idee versus best wel slim: een chimp en een pekinees. Foto's: Kabir Bakie en Rwc2118.

Honden hadden door dat wijzen betekent ‘die wil ik’ en brachten in een kwart van alle gevallen het juiste object naar de onderzoeker. chimpansees deden dat heel soms ook, precies op het statistisch gemiddelde. Bij hen was het dus toeval dat ze het juiste object hadden gekozen.

Uit eerder onderzoek kwam al dat teefjes slimmer zijn dan reuen, dat honden net zo slim zijn als een driejarig mens en dat er grote verschillen zitten tussen de intelligentie van verschillende hondenrassen.

Het hele onderzoek staat deze maand in het vakblad PlosOne.

Follow Faqtman on Twitter