Hond leest emoties


Is een persoon vrolijk of boos? Honden kunnen deze vraag niet alleen juist beantwoorden, maar daar ook actie op ondernemen. Als een mens boos kijkt, gaan honden liever een blokje om. Onderzoekers uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben ontdekt dat onze viervoeters zeer goed zijn in het ‘lezen’ van onze emoties.

Verschillende diersoorten hebben grote moeite om elkaars emoties te ontdekken. Een kat die een hond ziet die vrolijk met zijn staart kwispelt, denkt bijvoorbeeld dat hij kwaad is en agressief zal reageren. Katten tonen hun slechte humeur namelijk door flink met hun staart heen en weer te slaan.

Maar dit onderzoek toont aan dat sommige dieren over die soortgrens heen kunnen kijken. Biologen van het Clever Dog Lab van de Veterinärmedizinische Universität Wien ontwikkelden een ingewikkeld experiment waarbij honden steeds maar of het bovenste of het onderste deel van een gezicht te zien kregen. Ze moesten met hun neus aangeven welk gezicht vrolijk was en kregen daarvoor een beloning.

De honden leerden zo goed hoe een vrolijk gezicht er deels uitziet. Vervolgens werd het experiment herhaald, met andere personen, andere gedeeltes van het gezicht of de bekende personen, maar dan de linker- of rechterhelft van het gezicht bedekt. De getrainde honden bleken daarbij opnieuw vrolijk van boos te kunnen onderscheiden.

Volgens de onderzoekers betekent deze opzet dat honden niet naar één ding kijken, zoals het zichtbaar zijn van tanden, maar dat ze complexe signalen om kunnen zetten in begrip. Daarmee gaat dit experiment veel verder dan eerdere studies naar de interactie tussen honden en mensen.