Hond komt uit China en staat op menu


hond

Waar liep de eerste hond rond? Zweedse wetenschappers weten het zeker: ergens in China. Oh, en hij was om op te eten.

De hele wereld zijn ze over gereisd, een groep Zweedse wetenschappers die op zoek was naar de oorsprong van de hond. Aan de hand van DNA stelden ze eerst vast dat de hond is ontstaan in zuid-oost Azië. Maar nu weten ze het nog preciezer: het was aan de Chinese kust.

Daar begonnen 16.000 jaar geleden mensen wolven te vangen en ze tam te maken. De meest tamme wolven werden met elkaar gekruist tot een nieuwe soort ontstond: de hond. Wie denkt dat ze dienden als bewaking heeft het trouwens mis, uit opgravingen blijkt dat de honden werden gefokt voor consumptie. Tot de dag van vandaag eten mensen in China en Vietnam honden. Pas later ontdekten mensen dat honden ook voor andere taken geschikt zijn.

De onderzoekers concentreerden zich op een stuk genetisch materiaal dat wolventeefjes aan hun dochters doorgeven. Hoe verder een hond van de wolven afstaat, hoe minder dit materiaal aanwezig is. Sommige honden missen het helemaal. In een gebied ten zuiden van de Jangtse rivier in China kwamen honden voor die het meeste van dit materiaal in zich droegen.

Vanuit China begon de hond een overwinningstocht richting het westen. Via Azië kwam de hond uiteindelijk ook in het Midden Oosten en Europa terecht. Na verloop van eeuwen waren honden aanwezig op alle continenten van de wereld. Omdat honden makkelijk te fokken zijn, hebben mensen gezorgd voor een opmerkelijke hoeveelheid rassen en ondersoorten.