Hond kluift mammoetbot


Bij het plaatsje Piedmostí in de Tsjechische Republiek is een opmerkelijke vondst gedaan: een half gefossiliseerde hond met in zijn bek een flinke kluif. Het is waarschijnlijk het boet van een mammoet of bizon. De hond is minstens 12.000 jaar oud en werd door Belgische onderzoekers aangetroffen in een graf van een mens. Waarschijnlijk is de hond gedood om zijn baasje te vergezellen in het hiernamaals.

De hond met zijn bot. Foto: Mietje Germonpré, Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel.

Het bot van de mammoet werd na de dood in de hondenbek gestopt, waarschijnlijk als snack voor de reis naar de eeuwige jachtvelden. Het bewijst volgens de onderzoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel dat mensen en honden al duizenden jaren goede vrienden zijn. De schedel van de hond is korter dan die van wolven, een aanwijzing dat deze hond zeker niet de eerste was die met mensen leefde.

Mensen in deze cultuur aten mammoets om in leven te blijven. Het feit dat de hond een bot in zijn bek heeft, betekent dat honden waarschijnlijk het vlees kregen dat overbleef. Ze leefden er goed van, de hond was ongeveer net zo groot als een tegenwoordige husky.

Dankzij deze studie, die is gepubliceerd in het vakblad Journal of Archaeological Science is duidelijk dat mensen al duizenden jaren eerder dan tot nu toe werd aangenomen in Europa samenleefden met honden.