Hond is beetje ons kind


Bij een baas die lief met zijn hond stoeit, vinden gedeeltelijk dezelfde psychologische effecten plaats als bij ouder en kind. Mensen hebben diepe relaties met hun honden en de liefde is wederzijds. Honden kunnen menselijke gezichten lezen, weten we uit eerdere onderzoeken. Ze verwerken onze taal zelfs op een bijna menselijke manier. Ze weten in wat voor stemming we zijn.

Komt nog een effect bij. Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat mens én hond bij interacties met elkaar oxytocine aanmaken, het gelukshormoon dat bijvoorbeeld ook vrijkomt als een moeder haar baby vasthoudt. Het stimuleert de binding tussen mens en dier. De productie begint al als mens en dier elkaar diep in de ogen kijken, hoe langer het elkaar aankijken duurt, hoe meer van het hormoon in beide zoogdieren wordt geproduceerd.

Dat is niet zo gek. Mens en hond lopen al 32.000 jaar met elkaar op. Aanvankelijk trainden mensen tamme wolven om huizen te bewaken. In de loop van millennia zijn de twee diersoorten steeds dichter bij elkaar gekropen, de hond kwam in huis en werd zelfs deel van het gezin. Daarbij werd de relatie steeds gelijkwaardiger.

De studie van Azabu Universiteit staat deze maand in Science.