Hond houdt baasje gezond


hond en baasje

Honden hebben positieve effecten op de gezondheid van hun baasje. Dit is het resultaat van twee onderzoeken waarvoor gegevens van honderdduizenden mensen in Zweden en Canada zijn geëvalueerd. Het bezit van een hond vermindert onder andere het risico dat zijn vrouw of heer aan een hartaanval sterft, met gemiddeld 24 procent.

Het bezit van een hond verhoogt de cardiovasculaire gezondheid en verhoogt ook – vooral bij overlevenden van een hartaanval of beroerte – de levensverwachting aanzienlijk, zoals de twee recente studies aantonen. Met maar liefst 65 procent, zoals de American Heart Association meldt.

Dat het bezit van een hond goed voor mensen is, was al bekend. Kinderen die met honden opgroeien zijn minder snel allergisch; honden helpen mensen om een slechte bui te vergeten. Hoe honden precies voor een langer leven zorgen, dat moeten de Zweedse wetenschappers nog vaststellen. Wellicht zorgen viervoeters ook voor meer sociale contacten bij het baasje, denken wetenschappers.

Mensen weten dit intuïtief. Ze houden meer van honden dan van (anonieme) andere mensen, blijkt uit eerder onderzoek. We leven meer mee met een hond die iets erg is overkomen dan met een mens.