Hond heeft kompas in kop


hond

Het was een opmerkelijk onderzoek van de CZU universiteit in Praag (Tsjechië) in 2014. Zij ontdekten dat alle honden altijd dezelfde kant op staan als ze poepen. Hoe kan dat? Hebben ze een kompas in hun kop? Het antwoord komt nu, twee jaar later van het Max-Planck-Institut für Hirnforschung in Frankfurt (Duitsland). Ja, honden kunnen het aardmagnetisch veld zelfs zien.

Honden hebben namelijk het Cryptochroom 1 in hun oog. Dat is een sensormolecuul dat magnetisme ‘zichtbaar’ maakt voor de drager. Dieren die dit molecuul in zich dragen, hebben een extra oriënteringshulpje. Voor honden is dat schijnbaar belangrijk bij het ontlasten. Ze staan in de ochtend altijd met hun kop naar het westen, ’s avonds draaien ze zich naar het oosten.

Honden zijn niet de enigen met een extra sensor. De Duitsers vonden Cryptochroom 1 ook bij orang-oetans, wolven, beren, vossen en dassen. Katachtigen en mensen hebben het niet. Trekvogels hebben een ander systeem. In hun snavels zijn ijzerhoudende cellen aangetroffen die reageren met het aardmagnetisch veld. Daarom weten vogels hoe ze naar het zuiden moeten vliegen.

De uitkomst van dit onderzoek betekent wel dat honden licht moeten hebben om het magnetisme waar te nemen. Onder de grond of na zonsondergang hebben ze het moeilijker om waar te nemen waar noord en zuid precies zijn. Wellicht kan nog onderzoek worden gedaan naar hun poeprichting in het donker.