Homo’s en linkshandigen herkennen gezichten beter


Homoseksuele en linkshandige mannen herkennen gezichten sneller en nauwkeuriger dan hun heteroseksuele en rechtse collega’s.

Dat komt omdat ze, net als vrouwen, beide kanten van hun hersenen gebruiken, aldus een nieuwe studie. York University onderzoekers vroegen aan homo’s en hetero’s om naar tien foto’s van mensen te kijken. Haar, moedervlekken en andere opvallende details waren met de computer van de foto’s verwijderd. Daarna moesten de deelnemers de foto’s herkennen tussen vijftig andere foto’s.

De meneer rechts is nog linkshandig ook.
De meneer rechts is nog linkshandig ook.

Homoseksuele mannen bleken daarin veel beter. Maar de absolute kampioenen onder de mannen waren de linkshandigen. Zij haalden de hoogste score. Dat komt volgende de onderzoekers omdat zowel homo’s als linkshandigen beide hersenhelften gebruiken bij het herkennen van gezichten. Vrouwen doen dat ook en zijn vele malen beter in het opmerken van bekenden dan kerels, zoals iedereen die wel eens een feestje heeft bezocht kan beamen.

Daarmee is volgens de onderzoekers vastgesteld dat linkshandigheid en homoseksualiteit met elkaar te maken hebben. Uit eerder onderzoek blijkt al dat homoseksuele mannen 39 procent vaker linkshandig zijn dan hetero’s. Dat wil uiteraard niet zeggen dat alle linkshandigen homoseksueel zijn.

© Patrick | Dreamstime.com