Homohaters leven korter


Slecht nieuws voor meneer Poetin en alle anderen die homo’s het leven zuur maken: ze leven korter. De reden is stress. Daardoor worden stoffen aangemaakt die het lichaam op korte termijn helpen presteren, maar op lange termijn slecht zijn voor een mens. Grote vooroordelen, zoals racisme of homohaat, zorgen voor voortdurende stress in mensen.

In De Verenigde Staten wordt de General Social Survey bijgehouden, een langdurig onderzoek naar hoe grote groepen mensen in het leven staan. Daarin worden ook vragen gesteld over hoe men tegenover homo’s staat. Data van dat onderzoek koppelden onderzoekers van Columbia University aan de National Death Index. En toen zagen ze een correlatie.

Zelfs na een correctie om uit te sluiten dat de socio-economische status van ondervraagden een rol speelt, bleef als resultaat staan dat homohaters 2,5 jaar eerder dood gaan dan mensen die toleranter in het leven staan. Opmerkelijk is dat homohaters niet vaker kanker krijgen, maar meestal dood gaan aan hartfalen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat racisten korter leven. Nu blijkt dat haat in het algemeen slecht is voor de gezondheid. Dat pleit voor een leven waarin andere groepen met een open vizier tegemoet worden getreden.

Het onderzoek staat in het American Journal of Public Health.