Homo ouders maken kind niet nichterig


lesbiennes met kind

Het maakt voor de gender- en seksuele ontwikkeling van een kind niet uit of de ouders homo zijn of niet. Jongetjes worden gewoon jongetjes en meisjes gewoon meisjes. De eerste soort kinderen heeft een voorkeur voor autootjes en wat ruwere spelletjes, de tweede soort grijpt naar Barbie en doet het iets voorzichtiger aan tijdens het spel.

Dat is de uitkomst van een studie door de University of Kentucky in de VS onder 106 ouderparen. Daaronder traditionele man/vrouw paren, maar ook homo’s en lesbiennes. De Amerikanen keken op verschillende momenten in de kindertijd naar het speelgoed dat kinderen gebruikten en de manier waarop ze speelden. Ook werden de ouders uitgebreid bevraagd over de gewoontes van het kind.

De kinderen gedragen zich ‘genderconform’, zoals het in wetenschappelijk jargon heet. Meisjes zijn meisjes. Geef je ze de keus tussen een kiepwagen en een pop met lange haren, dan gaan ze voor het laatste. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar die zijn er bij hetero ouders ook. Er zijn zelfs geen rolmodellen nodig. Jongetjes die bij twee vrouwen opgroeien, weten instinctief op driejarige leeftijd al hoe jongetjes zich gedragen, man in hun leven of niet. Zij willen die kiepwagen juist wel hebben, ook zonder dat iemand het ze vertelt dat het hoort.

Het bevestigt andere studies naar dit onderwerp. Een recent onderzoek van de Duitse Universität Bamberg toonde aan dat homo ouders geen negatieve effecten hebben op de geestelijke ontwikkeling van kinderen. Integendeel, er zijn aanwijzingen dat ze kinderen een iets groter gevoel van zelfbewustheid meegeven. Kinderen van gelijkslachtelijke ouders zouden ook iets autonomer zijn dan uit gewone gezinnen.

In Nederland hebben ongeveer 25.000 kinderen homoseksuele ouders. Veel van deze kinderen zijn geadopteerd, maar er wordt ook gebruik gemaakt van draagouders of kunstmatige inseminatie. Veel landen laten nog steeds geen adoptie toe door homo ouders, ondanks onderzoeken als deze.

(Sex Roles)