Hommels kunnen golfen

Intelligenter dan verwacht


hommel en golf

Hoe intelligent is een hommel? De vraag lijkt een beetje raar. De afgelopen jaren hebben we veel over de intelligentie van zoogdieren geleerd, maar insecten? Als je al antwoord zoekt op die vraag, hoe wil je dat dan meten? Onderzoekers van de Queen Mary University of London zochten de oplossing, door hommels te laten golfen.

In het kader van een experiment moesten de diertjes een balletje in een gaatje zien te krijgen. Lukte dat, dan kregen ze een beetje suikerwater als beloning. Voor deze opzet werd gekozen omdat hommels in de natuur niet in vergelijkbare situaties komen. Als het ze lukt het balletje in het gaatje te stoppen, dan is dat dus een teken van lerend vermogen.

En het lukte ook nog. Na een tijdje wisten de dieren binnen enkele seconden met de bal richting het gaatje te dribbelen. Succes voor de onderzoekers, ze hadden hun punt aangetoond, hommels zijn best intelligent. Maar dat was niet genoeg. Deze hommels werden opzij gezet voor een nieuw experiment, zij werden de docenten van een nieuwe groep proefdieren. Hoe goed konden zij hun vaardigheden doorgeven?

In deze tweede fase werden nieuwe hommels in drie groepen gedeeld. De eerste groep kreeg te zien hoe de ‘docenten’ de bal naar het gaatje duwden. De tweede groep zag de bal met hulp van een magneet naar het gaatje gaan, er kwam geen hommel aan te pas. De derde groep trof de bal al aan in het gaatje, de suikeroplossing kwam daardoor al los.

Vervolgens werden deze hommels in de arena met het balletje en het gaatje losgelaten. Zouden ze weten wat te doen? De hommels die een docent hadden gehad wel, 25 van dertig proefdieren duwden het balletje ook naar het gaatje. De groep die een magneet aan het werk had gezien deed het een stuk slechter. De minste prestaties werden geleverd door de groep die de bal al in het gaatje had aangetroffen.

Conclusie: hommels zijn niet alleen slim, ze kunnen hun vaardigheden ook doorgeven. Het onderzoek is gepubliceerd in Science.